fredag 1 april 2011

Glad igen

Det är bara att konstatera att man inte tillhör Sveriges mest populära yrkeskår. Överallt läser och hör man om hur dålig den svenska skolan är. Och hur lärarna misslyckas med sitt uppdrag. Och hur många elever som lämnar grundskolan utan godkända betyg. TV-serien Klass 9A bygger vidare på bilden av en skola i djup kris.

Därför blir jag så otroligt glad, nästan euforisk, över att läsa Stig-Roland Rasks tankar om svensk skola. Allra längst bak i det senaste numret av Datorn i Utbildningen (DiU nr 2-11) hittar du självförtroende, du knäckta lärare. Läs och lyfts upp. Läs och var stolt. Du är med och skapar en skola som är bäst i världen!

Enligt Stig-Roland har vi en skola som är bra på att utbilda barn och unga till den värld som möter dem år 2010. Vi gör dem förmögna att hantera vår tids krav och förväntningar. Våra unga utrustas med kompetenser, förmågor och redskap som gör att de kan hantera en ny tid. Vi förmedlar kompetenser som är aktuella och framtidsrelevanta.

Tack Stig-Roland! Tack för de värmande orden! De behövdes sannerligen!

2 kommentarer:

  1. ...jag funderar på alla elever som har lämnat grundskolan med bra betyg.. räknas inte dem? Eller har det alltid sett ut så här? Tillexempel vår årskull, vi hade väl alla bra betyg? Felet ligger väl inte hos lärarna, enbart, det måste vara en kombination av något. Dagens samhälle erbjuder mycket mer än vad det gjorde förr, eleverna blir uttråkade snabbt och får ingen stimulans eller några utmaningar och därför pluggar ingen.. och det kanske är dags att mäta andra sortens kunskaper än de som mäts? Hur viktigt är det att kunna fakta om allt när man inte ens kan de sociala koderna och normerna? Är det viktigare att kunna all fakta eller att vara en god medmänniska? Vad är skolans roll i dagens samhälle-där all världens fakta ligger ett klick bort?

    SvaraRadera

Tack för att du kommenterar mitt inlägg.